gyermek, baba szemész Ma 2022. január 25., Pál napja van. Sok boldogságot kívánunk! Holnap Vanda és Paula napja lesz.
baba, gyermek szemvizsgálat

Gyakori kérdések szülőktől


Szűrővizsgálataink során gyakran felmerülnek olyan kérdések melyekre érdemes a nagy nyilvánosság előtt is válaszolni.

Miért szükséges már féléves korban elvégezni a szűrővizsgálatot?

baba - szem és látásA gyermek szeméről készített felvétel, illetve mérési adatok már ekkor jelezhetik, hogy szükséges a gyermek szemének gyakoribb ellenőrzése. Az időben észlelt látóélesség probléma esetén megelőzhető a tompalátás. Amennyiben bármilyen apró jel arra enged következtetni, hogy a babánál látásprobléma van, azonnal szakorvosi ellenőrzésre kerülhet. Sok olyan szülő hozza hozzánk gyermekét szűrővizsgálatra, aki saját maga is látásproblémával küszködik. Ilyenkor a szülő is pontosan tudja, milyen nagy tortúrával is járhat, ha nem idejében veszik észre a szemészeti problémát.

ha a gyermek tompalátó


Mit takar a 'Tompalátó' szakkifejezés?

Az adott szemen kialakult látásromlást, gyenge látásfunkciót, a térlátás hiányát. Kialakulásának magyarázata röviden: a gyengébben látó szemet az agy kikapcsolja a látásból, így annak fejlődése lemarad, leáll. Nem tanul meg látni.Az első szűrővizsgálatot követően, ha mindent rendben találunk, lehet, hogy a későbbiekben mégis szemüveges lesz a gyermek?

szemvizsgálat - gyakori kérdésekIgen. A szem - ugyanúgy, mint a gyermek egész teste - folyamatos fejlődésen megy keresztül. Az optimális adottságú szemben a külső környezetünk képe a retinának nevezett látóhártyán éles képet alkot. A keletkezett kép minősége lényeges szempont a szem fejlődése szempontjából is. Abban, hogy a gyermeknél a későbbiekben kialakul-e valamilyen eltérés, több faktor is szerepet játszik. (Elsősorban öröklött hajlam, későbbiekben fokozott megterhelés.)

baba szemvizsgálat - szemüveg

Az optimálistól eltérő adatok esetén már nem kap a látóközpont pontos információt a leképezés során. Életlen kép képződik a retinán, és az esetek többségében a két szem között is lényeges eltérés mutatkozhat. Ennek oka vagy dioptria hiány, vagy dioptria többlet a szemben. Ahhoz hogy a szem tökéletesen ellássa funkcióját, a hiányzó, vagy többlet dioptriát szemüveggel kell pótolni. A két szem közötti dioptria eltérés esetén meg kell akadályozni, hogy a rosszabb minőségű képet adó szemet az agy kikapcsolja a látásból. (Ilyenkor szokták a ''jobb'' látásélességű szemet időszakosan takarni.) Amennyiben ez kisgyermekeknél jelentkezik, és nem időben történik, a probléma korrigálása, a gyermek gyengébb szeme tompalátóvá válik. (Csak azt a szemét fogja használni, amelyik élesebb képet biztosít, továbbít az agy számára). A BabaSzemész fő célja, hogy megelőzzük a tompalátás kialakulását.

Meddig nézhet tv-t egy héthónapos csecsemő?

Véleményünk szerint a televízió nem szükséges, illetve nem megfelelő képinger a csecsemő látásfejlődéséhez. Egy pár hónapos baba számára a kiságyban, illetve fölé biztonságosan elhelyezett színes tárgyak jelentik a legmegfelelőbb ingereket. A képernyő bámulása a gyorsan változó képek inkább fárasztják a szemét, illetve idegrendszerét, mint fejlesztik azt. Nincs szüksége ebben a korban televízióra.

Fényképeken a gyermek szeme kancsalnak tűnik. Biztosan van probléma a szemével?

kancsal gyermekA kérdésre nem válaszolhatunk sem egyértelmű igennel, sem nemmel. A gyakorlat szerint kisbabáknál gyakori jelenség az úgynevezett látszólagos kancsalság, amikor úgy tűnik, hogy a baba 'összenéz', de valójában ennek oka anatómiai (arcfelépítési) ok. Az esetek nagy részében a szemrés, orrnyereg növekedésével változásával a panasz eltűnik. Az esetek kisebb százalékában azonban valóban találunk szemészeti ''refrakciós'' problémát, amit természetesen azonnal korrigálni kell. Ez azt jelenti, lehetséges, hogy szemüveg korrekcióra fog szorulni a gyermek, illetve bizonyos speciális esetben műtéti beavatkozásra van szükség.

Szemlátomás Optika - dunaharaszti vizsgálati helyszín