gyermek, baba szemész Ma 2022. szeptember 26., Jusztina napja van. Sok boldogságot kívánunk! Holnap Adalbert napja lesz.
baba, gyermek szemvizsgálat

Gyakori kérdések szülőktől


Szűrővizsgálataink során gyakran felmerülnek olyan kérdések melyekre érdemes a nagy nyilvánosság előtt is válaszolni.

Miért szükséges már féléves korban elvégezni a szűrővizsgálatot?

baba - szem és látásA gyermek szeméről készített felvétel, illetve mérési adatok már ekkor jelezhetik, hogy szükséges a gyermek szemének gyakoribb ellenőrzése. Az időben észlelt látóélesség probléma esetén megelőzhető a tompalátás. Amennyiben bármilyen apró jel arra enged következtetni, hogy a babánál látásprobléma van, azonnal szakorvosi ellenőrzésre kerülhet. Sok olyan szülő hozza hozzánk gyermekét szűrővizsgálatra, aki saját maga is látásproblémával küszködik. Ilyenkor a szülő is pontosan tudja, milyen nagy tortúrával is járhat, ha nem idejében veszik észre a szemészeti problémát.

ha a gyermek tompalátó


Mit takar a 'Tompalátó' szakkifejezés?

Az adott szemen kialakult látásromlást, gyenge látásfunkciót, a térlátás hiányát. Kialakulásának magyarázata röviden: a gyengébben látó szemet az agy kikapcsolja a látásból, így annak fejlődése lemarad, leáll. Nem tanul meg látni.Az első szűrővizsgálatot követően, ha mindent rendben találunk, lehet, hogy a későbbiekben mégis szemüveges lesz a gyermek?

szemvizsgálat - gyakori kérdésekIgen. A szem - ugyanúgy, mint a gyermek egész teste - folyamatos fejlődésen megy keresztül. Az optimális adottságú szemben a külső környezetünk képe a retinának nevezett látóhártyán éles képet alkot. A keletkezett kép minősége lényeges szempont a szem fejlődése szempontjából is. Abban, hogy a gyermeknél a későbbiekben kialakul-e valamilyen eltérés, több faktor is szerepet játszik. (Elsősorban öröklött hajlam, későbbiekben fokozott megterhelés.)

baba szemvizsgálat - szemüveg

Az optimálistól eltérő adatok esetén már nem kap a látóközpont pontos információt a leképezés során. Életlen kép képződik a retinán, és az esetek többségében a két szem között is lényeges eltérés mutatkozhat. Ennek oka vagy dioptria hiány, vagy dioptria többlet a szemben. Ahhoz hogy a szem tökéletesen ellássa funkcióját, a hiányzó, vagy többlet dioptriát szemüveggel kell pótolni. A két szem közötti dioptria eltérés esetén meg kell akadályozni, hogy a rosszabb minőségű képet adó szemet az agy kikapcsolja a látásból. (Ilyenkor szokták a ''jobb'' látásélességű szemet időszakosan takarni.) Amennyiben ez kisgyermekeknél jelentkezik, és nem időben történik, a probléma korrigálása, a gyermek gyengébb szeme tompalátóvá válik. (Csak azt a szemét fogja használni, amelyik élesebb képet biztosít, továbbít az agy számára). A BabaSzemész fő célja, hogy megelőzzük a tompalátás kialakulását.

Meddig nézhet tv-t egy héthónapos csecsemő?

Véleményünk szerint a televízió nem szükséges, illetve nem megfelelő képinger a csecsemő látásfejlődéséhez. Egy pár hónapos baba számára a kiságyban, illetve fölé biztonságosan elhelyezett színes tárgyak jelentik a legmegfelelőbb ingereket. A képernyő bámulása a gyorsan változó képek inkább fárasztják a szemét, illetve idegrendszerét, mint fejlesztik azt. Nincs szüksége ebben a korban televízióra.

Fényképeken a gyermek szeme kancsalnak tűnik. Biztosan van probléma a szemével?

kancsal gyermekA kérdésre nem válaszolhatunk sem egyértelmű igennel, sem nemmel. A gyakorlat szerint kisbabáknál gyakori jelenség az úgynevezett látszólagos kancsalság, amikor úgy tűnik, hogy a baba 'összenéz', de valójában ennek oka anatómiai (arcfelépítési) ok. Az esetek nagy részében a szemrés, orrnyereg növekedésével változásával a panasz eltűnik. Az esetek kisebb százalékában azonban valóban találunk szemészeti ''refrakciós'' problémát, amit természetesen azonnal korrigálni kell. Ez azt jelenti, lehetséges, hogy szemüveg korrekcióra fog szorulni a gyermek, illetve bizonyos speciális esetben műtéti beavatkozásra van szükség.

Szemlátomás Optika - dunaharaszti vizsgálati helyszín